Förpackningar

Vi tar Swishbetalningar, MasterCard och Visa

Boken finns att köpa på nätet och kostar ca 200 SEK

Ordinarie förpackning av honung är:


Plasthink 2 kg

Glasburk 500 gram

Glasburk 250 gramSorthonung:


Glasburk 250 gram

Glasburk 500 gram (små serier) 


Flytande honung:


Glasflaska 350 gram

Squezeflaska 260 gram


© Honungshuset HB 2022 all rights reserved


Ett normalt år startar med att man slungar honungen från höstraps och maskros. Rapsen släpper inte upp nektaren i blomman under ca 22 C så det är inte alla år det blir honung. Bina flyger i rapsen ändå p.g.a. det enorma pollentillskott den ger. För bisamhällena är det rena vitamininjektionen. Rapshonungen måste slungas senast ett par veckor efter rapsens blomning annars kanderar den i ramarna. Rapshonung är vit och mycket söt, kan bli stenhård om den har väldigt låg vattenhalt men mjuknar över tid.


Maskroshonung slungar man parallellt med höstrapsen men hålls isär då maskroshonung är en väldigt fin sorthonung. Honungen luktar maskros, är riktigt gul på gränsen till mörkare ton, har en kraftfull smak.


Från fälten kommer sedan honung från vitklöver. Personligen är det en av våra favoriter då den ger en fin honung som håller sig flytande länge och därför är utmärkt som nyslungad. I fast form är honungen vit-grå, mjuk och mild.


Samtidgt i skogen blommar vildhallonen från omkring andra veckan i juni. Honungen har en svag lukt av hallon, är ljusgul och mjuk.


När vi så kommit in i juli blommar åkerbönorna på fälten. En positiv nykomling i svensk fauna då den blivit populär som foderväxt. Den blommar länge, ger en syrlig aromatisk honung som är mellangul i tonen.


I mitten av juli blommar både skog - och parklind. Det här är kanske den mest åtråvärda honungen för en biodlare då den betingar ett högt utpris och inte är given alla år. Temperatur och luftfuktighet måste stämma samt att bina helst inte har någon annan volymgröda som blommar samtidigt. Lindar växer vanligtvis runt kyrkogårdar och i alléer. En kväll i juli när allt stämmer finns det hundratusentals bin och humlor i träden på jakt efter nektarn och doften som sänker sig ner är sagolik och ljudet från alla insekter är enormt.

Lindhonung är grönskimrande, har en doft och smak av mentol och är mycket välsmakande.


För att få kallas sortren ska honungen innehålla minst 50% av den aktuella nektarkällan.