Trädgården
Am. blåbär sort Reka

2007 fick vi tag på ett antal Saskatoon plantor som vi satte i vår trädgård. Spänningen var stor när de växte, dels för att vi inte var säkra på om vi fått tag på äkta Saskatoon eller om det bara var en vanlig häggmispel med oätliga bär. Noviser som vi var kunde vi bara avgöra det hela genom att plantera en vanlig häggmispel som fick växa upp breve.


Efter ett par år när de första bären kom på buskarna visade det sig att vi kunde andas ut och vi blev inte besvikna på resultatet. Jordmånen här i byn samt det fakum att vi befinner oss 35 m under sjön har gjort att våra buskar bokstavligen växer oss över huvudet. De senaste åren har vi kunnat erbjuda självplock till hugade spekulanter.


Saskatoon kommer ursprungligen från Nordamerika där den växer vilt från USAs norra stater och i Canada. Ursprungsbefolkningen använde bären som kostförstärkare men även bladen och grenarna ingick. På senare tid har man börjat med kommersiell odling, framför allt i Finland. Anledningen är att bären är berikade med höga halter av antioxydanter, vitaminer och mineraler.


Smaken är som en korsning mellan blåbär och vinbär, fast det är ju ingen korsning! Endast när bären är färska har de en tydlig smak. Bästa användningsområdet är att göra saft på dem. Dock blir saften ganska fadd så en smakförstärkare i form av vinbär, klarbär eller krusbär gör att saften får mer smak.


2008 var det dags för nästa utgrävning, denna gång för att plantera Amerikanska blåbär eller trädgårdsblåbär som de även kallas.

I Fröjered mellan Hjo - Skövde finns troligen Sveriges största blåbärsodling, både vad gäller försäljning av buskar men framför allt av självplock. Tanken på att slippa ligga och krypa på backen för att få tag på bären är mycket tilltalande!


Smaken är mer än godkänd, den kan dock inte jämföras med ett vilt blåbär. Å andra sidan tycker jag tillgängligheten och storleken mer än väl kompenserar för detta.


Vi kommer troligtvis inte upp i den mängd bär att vi kan sälja dem. Däremot säljer vi sylt som görs från våra blåbär.


© Honungshuset HB 2022 all rights reserved


Priset bestäms efter hur knoppsättningen ser ut och hur vädret utvecklar sig på försommaren.

Saskatoonbär 

kallas även för trädblåbär eller blåbärsmispel och är en form av häggmispel (Amelanchier alnifolia), men har inte den vanliga häggmispelns beskhet i bären.


Buskarna växer naturligt på prärien i norra USA och Kanada, vars indianstammar i hundratals år använt bären som delikatess, vitamin- och mineraltillskott och som naturläkemedel.


Trädgårdsblåbär 

är egentligen ett samlingsnamn för odlade blåbär, men har hittills nästan uteslutande omfattat amerikanska blåbär (främst den nordvästliga arten, Vaccinium cyrombosum, i mindre grad den sydöstliga Vaccinium australe) eller korsningar mellan dessa och vilda blåbär (Vaccinium myrtilis), ev. med inslag av odon.


De amerikanska blåbären kallas även för storfruktiga blåbär. De har blåsvart eller blådaggigt skal och vitt fruktkött och är 2-5 gångar större än vanliga skogsblåbär. Amerikanska blåbär kallas även highbush blueberries pga. av buskarnas storlek. Ofta blir korsningar mellan dessa och vilda blåbär lägre och kallas därför semi-highbush eller lowbush blueberries. Korsningarna har oftast mindre bär än de högbuskade blåbären, men har i regel ärvt det vita fruktköttet.

källa: Kirsten Jensen, Länsstyrelsen V-G län