Vaxhantering
Vildbygge av vax som aldrig innehållit honung
Vem glömde passa hinken?
Efter första rensningen
Andra rensningen och tappning i begagnade mjölkpaket för att få hanterbara stycken
Gjutna vaxkakor i olika storlekar som ska åter till bina
Vaxkuber till kund
Värmeljus
Stöpta ljus. För tillfället slut

Att rensa sitt eget vax är ett rent ut sagt himla meck och mer än en gång har jag funderat över varför vi håller på!


Fördelen med att sköta processen själv istället för att lämna bort till andra är att vi har full kontroll på att vaxet är vårt, inget är tillsatt eller borttaget.


Två gånger om året går vi igenom bisamhällena och plockar bort dåliga ramar, en gång på våren och en gång före invintringen med foder. De kakor som bina haft sitt yngel i tas bort och smälts om. Så även det vax som av annan anledning blivit dåligt.


Från någon gång i november-december när temperaturen stadigt ligger under + grader sätter sig bina i ett klot för att hålla värmen. Ämnesomsättningen sänks och de går in i en slags halvdvala och eftersom de inte kan flyga ut och göra sina behov så måste de hålla sig tills nästa gång vädret tillåter ett toalettbesök ute. Vilket inträffar på våren vid ca +8 C


Nu är de väldigt känsliga för störningar som t.ex. att kupan rörs, extrema ljud och vibrationer. Om det inträffar brukar det sluta med att bina blir så stressade att de inte längre kan hålla sig utan gör sina behov inne i kupan och i värsta fall gasar ihjäl sig. Utsoten kan även bero på sjukdom och en tumregel är att allt  förorenat vax ska smältas om.
© Honungshuset HB 2022 all rights reservedGamla bykegrytor är värda sin vikt i guld


Av det vax vi omsätter går ca 85-90 % åter ut i biodlingen. Överskottet används till t.ex. ljus och andra produkter


Bivax smälter vid 65 C


Bivax användes förr till att impregnera tampar och skot


Du kan göra din egen bivaxsalva med bivax och olivolja:


Gör så här:


Ingredienser: 60 gram bivax, 240 gram olivolja

Det här behöver du: rostfri skål, kastrull som rymmer den rostfria skålen, burkar att hälla salvan i, rostfri visp, fryspåse, eventuell eterisk olja.


120 gram olivolja och 60 gram bivax värms i ett vattenbad tills vaxet smälter. Värm långsamt så vaxet hinner smälta innan oljan blir för varm. Ytterligare 120 gram olja vispas ner i en tunn stråle. Fortsätt vispa i botten av skålen tills salvan är 40-45 grader. Tillsätt eventuell eterisk olja. Använd en plastpåse som du klipper ett litet hål i för att spritsa ner salvan i burkarna.